ועדי בתים רבים נאלצים להתמודד עם סרבני תשלום, תופעה הגורמת אי נעימות לכל המעורבים והעלולה לפגוע בתפקודו התקין של הבניין.
תשלום דמי ועד הבית היא חובה המעוגנת בחוק, כפי שנפרט בהמשך, אך מעבר לכך היא חיונית לשמירה על הבניין נקי ומתוחזק כיאות. תשלום דמי ועד הבית נועד לכסות את ההוצאות השוטפות של הבניין לרבות ניקיון חדר המדרגות, הלובי והשטחים המשותפים, חשבון החשמל הציבורי, הוצאות שונות כגון תיקוני אינסטלציה, החלפת מנורות וצילינדרים תחזוקת המערכות והדברה במידת הצורך, אחזקת המעלית בבניין במידה וישנה ועוד. במידה ונפגעת האפשרות לממן אחת או יותר מן ההוצאות האלה, נפגעת איכות החיים של כל דיירי הבניין.
אי תשלום דמי הועד הוא עבירה על החוק
תשלום ועד הבית בבניין משותף הינו תשלום חובה. יתרה מכך, אי תשלום דמי ועד הבית הינו עבירה על החוק, לפי סעיף 58 לחוק המקרקעין. מן הסתם, איש מאתנו לא רוצה להסתכסך עם שכניו ולערב בכך את בית המשפט, אך חשוב לזכור שנושא התשלום אינו בר-מחלוקת וניתן לקבל סעד חוקי בעת הצורך.
על כל דיירי הבניין לשאת בהוצאותיו, כולל דיירים המתגוררים בשכירות. אנו ממליצים למשכירי דירות לכלול את תשלום דמי הוועד בחוזה השכירות מאחר ובמידה שהשוכר מתנגד לשלם את דמי הוועד מתגלגלת חובת התשלום על בעלי הדירה.
ערעור על גובה דמי הוועד
במרבית המקרים, נקבע גובה דמי הוועד החודשיים בידי חברי הוועד לאחר שדנו בהוצאות הקבועות והמשתנות של הבניין וקבעו תעריף אחיד לכל הדיירים. במידה ויש דיירים הסבורים שדמי הוועד שנגבים גבוהים מדי, ביכולתם לערער על כך לוועד הבית. עם זאת, כל עוד לא הוחלט אחרת, חייבים דיירים אלה בתשלום דמי הוועד. במידה ותתקבל בקשתו, או במידה ופנה לבית המשפט בתביעה זו וזכה, יתחיל לשלם את דמי הוועד המופחתים ממועד הזכייה והלאה בלבד (ללא החזר רטרואקטיבי).
בבניינים המנוהלים על ידי חברת ניהול יכול דייר לפנות לאיש הקשר בחברת הניהול, אם לבדו ואם יחד עם דיירים נוספים המצטרפים לבקשה להפחית את דמי הוועד. לחברות הניהול יתרון משמעותי מלכתחילה בקביעת דמי הוועד החודשיים, מאחר והן משלמות לנותני שירותים, שעובדים איתן בבתים רבים נוספים, כך שהן יכולות להשיג מחירים אטרקטיביים יותר לשירותים השונים, אשר מוזילים את דמי ועד הבית.
התנהלות מול סרבן תשלומי ועד הבית
אלו הצעדים שיש לנקוט במידה ואתם נתקלים בדייר סרבן תשלום:
1. במידה ודייר נמנע מתשלום דמי הוועד ובקשות חוזרות ונשנות לתשלום לא מועילות, על ועד הבית או חברת הניהול לשלוח מכתב בקשה רשמי.
2. במידה והדייר ממשיך להתחמק מתשלום, יש לפנות לעורך דין פרטי, במטרה לשלוח מכתב מטעמם לדייר הסרבן בדרישה לשלם את החוב.
3. במידה והבניין מנוהל בידי חברת ניהול, היא זו האחראית על הגבייה ועליה לטפל משפטית בדייר הסרבן ללא כל עלות נוספת לשאר הדיירים, כחלק מסל שירותיה.
4. במידת הצורך ובהיעדר תגובה מהדייר הסרבן, יש להגיש כתב תביעה בפני המפקח על המקרקעין, באמצעות עורך דין או לבד, לפי ההנחיות המופיעות באתר משרד המשפטים.
על הדייר הסרבן יושתו, בנוסף לחוב המצטבר, גם ההוצאות המשפטיות, לרבות אגרת בית המשפט.
אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד. בכל מקרה ספציפי מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין העוסק בתחום.